Pripreme za odsukavanje trajekta Marko Polo

Sit, 24. listopada 2009. pripreme za odsukavanje trajekta "Marko Polo"Trajekt „Marko Polo“ brodara Jadrolinije Rijeka odsukat će se s otočića Sita ovisno o vremenskim uvjetima i procjeni stručnjaka (Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije) koji se nalaze na mjestu nesreće i utvrđuju oštećenja na brodu.

Na mjestu nesreće nalaze se dva tegljača, te su postavljene brane kao priprema za postupak odsukavanja broda. Također, od jutra su na mjestu nesreće i plovila Lučke kapetanije Šibenik i Zadar.

Inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavili su jutros očevid ove pomorske nesreće te su utvrdili da se brod dužine 128,13 metara pramčanim dijelom u dužini od oko 15-ak metara nasukao na obalu uslijed čega je došlo do prodora mora. Također, inspektori su ispitali zapovjednika broda Zdravka Radića, dežurnog časnika i kormilara nad kojima je obavljen alkotest te upravitelja stroja.Sit, 24. listopada 2009.

Podsjećamo, do nesreće je došlo noćas oko 2 sata između otoka Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu, no nitko nije bio ozlijeđen niti nema onečišćenja mora.

Oko 10 sati u luku Biograd katamaran „Karolina“ Jadrolinije prebacio je svih 41 putnika i 4 člana posade, te su autobusima prevezeni u Rijeku i Split. Ostatak posade od 60 članova nalazi se još na brodu, kao i 18 vozila.

Brod je plovio je na redovnoj dužobalnoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari (Italija).

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta osnovao je peteročlano Povjerenstvo koje će utvrditi uzroke ove pomorske nesreće.



Pisane vijesti