Sedmi sajam Eko-etno Hrvatska u Areni Zagreb

Zagreb, 12. listopada 2009.

Sedmi po redu tradicionalni sajam ruralnih proizvoda i usluga Eko-etno Hrvatska održat će se u Areni Zagreb od srijede do nedjelje, 14. do 18. listopada 2009. godine, što je prvi put da je ova jedinstvena manifestacija izvan okvira Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sa osvježenim logotipom  i moderniziranim konceptom, koji u potpunosti prati zahtjeve tržišta, ovogodišnji događaj se može pohvaliti i znatnim porastom izlagača, kojih je ove godine 665, a čak je 82 izlagača više nego lani.

Kroz pet tematski podijeljenih dana (Dan baštine, Dan turizma, Dan gospodarstva, Dan rekreacije i sporta, Dan zabave) posjetitelji će imati prilike degustirati autohtona hrvatska jela, vina, rakije, prisjetiti se starih zanata, te uživati u folkloru, te mnoštvu drugih zanimljivih edukacijskih, kulturnih  i zabavnih sadržaja.Zagreb, 12. listopada 2009.

Interesantan je podatak da će na spomenutoj manifestaciji već po drugi puta biti predstavljeni i proizvodi s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Posjetitelji će imati prilike upoznati i degustirati najbolje otočne tradicionalne proizvode koji nose ovu  prestižnu oznaku.

Svoje proizvode na ovom sajmu predstavit će 29 izlagača sa 13 hrvatskih otoka. U zadnje tri godine provedbe projekta  oznaku „hrvatski otočni proizvod“ dobilo je 46 proizvođača za ukupno 97 proizvoda, kazala je načelnica Odjela za otočnu razvojnu politiku i planiranje u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tajana Huzak.

Nova dimenzija manifestacije je akcija za očuvanje hrvatske nacionalne baštine kroz otkup i zbrinjavanje triju ždrebadi, kritično ugrožene hrvatske pasmine međimurski konj. Uz pomoć partnera, te izdvojenih sredstava od Zagreb, 12. listopada 2009.kupljenih ulaznica posjetitelja, konjićima će se osigurati budućnost u novoj ergeli.

Od ostalih sadržaja zanimljivo je spomenuti snimanje milenijske fotografije koju će snimiti fotograf Šime Strikoman u petak, 16. listopada. Također održat će se i tradicionalna Eko-etno večer u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, na kojoj će biti dodijeljena posebna priznanja ovogodišnjim izlagačima i najboljim proizvodima.

Organizator manifestacije je Hrvatski farmer; dioničko društvo za ruralni razvoj i marketing.

Pokrovitelji događaja su Vlada RH i šest resornih ministarstava, među kojima je i Ministarstvo mora, prometa infrastrukture.



Pisane vijesti