Linije za otoke neće se reducirati

Trajekti i putnički brodovi na Jadranu plovit će po novom izvansezonskom plovidbenom redu, koji će vrijediti od 01. listopada  do  31. prosinca 2009. godine, dok će se od 2010. godine plovidbeni redovi izrađivati kao cjelogodišnji, priopćili su danas iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Na taj način, napominju, otklonit će se problemi koje su imali turistički radnici koji na brojnim sajmovima početkom godine te nisu znali kako će brodovi ploviti u sezoni, a mnogobrojnim turistima plovidbeni redovi će tijekom cijele godine biti dostupni na Internetskim stranicama. Podjela na izvansezonske i sezonske redove plovidbe ostaje i dalje.

Plovidbeni izvansezonski redovi ostali su isti kao i prošle godine 2008., te nije došlo do reduciranja linija zbog gospodarske krize  i recesije. Pri izradi plovidbenih redova  uvažen je veliki dio želja i zahtjeva otočana.

Krajem rujna došlo je do prestanka plovidbe na državnim brzobrodskim linijama Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar i Split-Milna-Hvar, na trajektnoj liniji Drvenik-Dominče, te brodskoj liniji Trogir-(Slatine)-Split.  Na dodatnoj putničko-teretnoj liniji do Elafitskih otoka, koja je uvedena ovoga ljeta došlo je do prestanka plovidbe broda „Plavi val“.

Promjene u redu plovidbe su nastupile u vezama otoka Mljeta s kopnom. Kako bi se poboljšala povezanost, ali i učinkovitost brodova, na glavnoj trajektnoj liniji za Mljet, između Prapratnog i Sobre, Jadrolinija uvodi veliki trajekt „Lubenice“, koji će ploviti četiri puta dnevno. Na liniji 831 trajekt će ploviti iz Dubrovnika samo do luke Suđurađ na otoku Šipanu. Brzi brod „Nona Ana“ umjesto iz Dubrovnika, ploviti će iz Sobre, a u dane vikenda uvode se i putovanja do druge luke na Mljetu, Polača.



Pisane vijesti