Predavanje o piratskim napadima na trgovačke brodove

Zagreb, 18. rujna 2009. kap. Mario Babić, ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka, Predrag  Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda, Maja Markovčić Kostelac, načelnica Odjela za međunarodne i pravne poslove i Richard Spector, partner u els International Lawyersu

Predavanje vezano uz problematiku piratskih napada na trgovačke brodove održano je danas u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u suradnji sa Sindikatom pomoraca Hrvatske.

Na predavanju su bili prisutni ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Mario Babić, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag  Brazzoduro, načelnica Odjela za međunarodne i pravne poslove Maja Markovčić Kostelac i partner u els International Lawyersu Richard Spector.

U prvom dijelu Richard Spector, stručnjak za rješavanje problema međunarodnih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i na međunarodnoj razini, održao je prezentaciju „White Paper on Piracy“, koja je donesena u Rimu.

Predavanje Richarda Spectora je bilo usmjereno na temu piratstva na obali Somalije. Naime, 60 posto slučajeva prijavljenog piratstva u svijetu događa se na području Indijskog oceana i Adenskog zaljeva.

Alarmantan je podatak da se broj incidenata vezanih uz piratstvo dramatično povećava. U prvih pet mjeseci 2009. godine prijavljeno je više napada pirata nego u cijeloj 2008. godini.Zagreb, 18. rujna 2009.

Samo u prošloj godini u svijetu je bilo 329 piratskih napada na brodove, u kojima je poginulo šest članova posade, zarobljeno je 774 pomorca i oteto je 47 brodova.

Vlada RH je 16. srpnja 2009. donijela odluku o osnivanu Stožera za koordinaciju aktivnosti u slučajevima hrvatskih brodara i pomoraca u međunarodnoj plovidbi , koju čine predstavnici Ministarstva mora, unutarnjih i vanjskih poslova, te pravosuđa, kao i Sindikata pomoraca, Hrvatskog registra brodova, te udruge brodara Mare Nostrum.

Osnivanje stožera nužno je zbog pomoći pomorcima i njihovim obiteljima uslijed sve učestalijih piratskih napada na brodove, na kojima su sve češće i hrvatski pomorci.
 



Pisane vijesti