HAC: Novi sustav video snimanja na naplatnim postajama protiv zlouporaba

Hrvatske autoceste (HAC) uvele su na naplatnim postajama svih autocesta kojima upravljaju novi sustav video prepoznavanja registracijskih oznaka vozila (VPR), kojim se uz video snimanje i uspoređivanje vozila te njihovih registracija na ulazu i izlazu s autoceste želi onemogućiti manipuliranje i zlouporabu tranzitnih magnetskih i ostalih kartica .

Novi je sustav predstavljen danas na naplatnoj postaji Ivanja Reka nakon završenog uspješnog testiranja, a HAC je, kako se doznaje, u to uložio 2 milijuna kuna u sklopu kompletne implementacije elektroničkog sustava naplate kojeg za njih radi francuski konzorcij GEA/CSSI.

Od novog se VPR sustava očekuje da će, kako je na predstavljanju kazao član Uprave HAC-a Ivica Mlinarević, dodatno zaštititi prihod od naplate cestarina od raznih zlouporaba tranzitnih kartica poput njihove zamjene između dva vozila i drugog. Nije cilj kažnjavanje, nego da svi koji autocestu koriste to uredno i plate, dodao je.

Sustav VPR funkcionira tako da po ulasku na autocestu na naplatnoj postaji posebna video kamera snimi i vozilo i broj registracije, pošalje to na VPR server, koji podatke kodira te ih djelatnik pri naplati na izlazu s autoceste može usporediti. Osim registracije sustav provjerava i uspoređuje i tranzitni medij odnosno način plaćanja cestarine s kojim je korisnik ušao na autocestu.

U slučaju bilo kakve zamjene odnosno nepodudaranja podataka sustav alarmira blagajnika, koji postupajući sukladno Pravilniku o naplati cestarine naplaćuje ugovornu kaznu u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju od mjesta izlaza za korišteni pravac autoceste.

Iz HAC-a su posebno naglasili da novi sustav neće produljiti vrijeme naplate cestarine odnosno 'odnijet' će dodatnih tek oko sekundu i pol vremena. (Hina)