U akciji "Sigurna plovidba" naplaćeno oko 200.000 kuna kazni

Šibenik, 31. kolovoza 2009. posade lučkih kapetanija na moru iz Pule, Rijeke, Senja, Zadra, Šibenika, Splita, Ploča i Dubrovnika nakon uspješno okončane pomorske akcijeU združenoj akciji „Sigurna plovidba 2009“, održanoj u petak, 28. kolovoza 2009. od 10 do 19 sati na cjelovitom morskom i riječnom području Republike Hrvatske, izvršena je pojačana kontrola sigurnosti plovidbe plovila s naglaskom na nesavjesno glisiranje na najfrekventnijim područjima, te nadzor plaža i kupališta, crni charter, nadzor ronjenja i prijevoz putnika.

U akciji su bila uključena sva raspoloživa plovila osam lučkih kapetanija na moru (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik), te četiriju lučkih kapetanija na unutarnjim vodama (Osijek, Slavonski Brod, Sisak i Vukovar).

Tijekom akcije na Jadranu je obavljeno 519 pregleda plovila (brodova, brodica i jahti), ronioca i plaža, od kojih je lučka kapetanija Pula obavila 97, Rijeka 129, Senj 23, Zadar 74, Šibenik 26, Split 122, Ploče 11 i Dubrovnik 37.

Izrečeno je 233 prekršajnih mjera (mandatnih kazni, opomena, prekršajnih naloga i optužnih prijedloga), od kojih je najviše bilo zbog nepropisnog glisiranja preblizu obale.

Naime, gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i sl.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisiranje, a za nepropisno glisiranje kazna iznosi od 1.000 do 15.000 kuna. Zabranjeno je kupanje i plivanje izvan ograđenog područja uređene plaže te na udaljenosti većoj od 100 metara od obale prirodne plaže.Šibenik, 31. kolovoza 2009. plovila svih lučkih kapetanija na moru koja su sudjelovala u pomorskoj akciji "Sigurnost plovidbe"

Ukupno je naplaćeno oko 200.000 kuna novčanih kazni, dok će konačan iznos biti poznat nakon završetka prekršajnih postupaka.

Na unutarnjim vodama obavljeno je 90 pregleda plovila, uglavnom čamaca i skutera, te 16 kupališta i 3 skele za prijevoz putnika. Izrečeno je 19 prekršajnih mjera, a kupačima koji su se kupali na nedozvoljenim mjestima izdana su usmena upozorenja.

U ovoj godini na moru i unutarnjim vodama obavljeno je oko 100 posto više inspekcijskih nadzora, a najveći broj prekršajnih mjera izrečen je za nepropisno glisiranje. Sukldano navedenom, vidljivo je da su rezultati akcija kontrole sigurnosti plovidbe znatno učinkovitiji nego prethodnih godina.



Pisane vijesti