Split: potpisan ugovor o dogradnji Gradske luke

U Splitu je danas potpisan ugovor o izvođenju radova vrijednih 28 milijuna kuna na rekonstrukciji i dogradnji Gata Sv. Duje u Gradskoj luci, koji bi trebali biti završeni u idućih deset mjeseci, do početka turističke sezone 2010.

Ugovor su potpisali ravnatelj Lučke uprave Split Joško Berket Bakota i Nikša Musulin, član Uprave splitske tvrtke Pomgrad inžinjering koja će izvoditi radove.

Joško Berket Bakota kazao je da će dogradnjom Gat Sv. Duje dobiti još 150 metara dužine i 16 metara širine, čime će se stvoriti prostor za dva nova veza za prihvat brodova iz međunarodnog prometa ili brodova na kružnim putovanjima, među njima i većih kruzera.

Dogradnjom ćemo dobiti i bržu izmjenu protoka putnika i vozila u splitskoj luci, rekao je podsjetivši kako se u luci iz godine u godinu povećava promet. Tako je 1997. godine kroz luku prošlo 1,7 milijuna putnika i 200.000 vozila, a prošle je godine promet porastao na 4,2 milijuna putnika i više od 700.000 vozila.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture BRANKO BAČIĆ naglasio je kako je splitska luka po prometu treća na Sredozemlju a dogradnja gata važna je i za unapređenje prometa sa srednjodalmatinskim otocima.

Bačić je izvjestio kako se u svim važnijim lukama na Jadranu provodi plan izgradnje infrastrukture ukupne vrijednosti 500 milijuna eura. Luke su važne za razvoj gospodarstva pomorske države. Nije dovoljno izgrađivati samo cestovni i željeznički promet nego i lučku infrastrukturu kako bi dobili cjelovitiji prometni sustav, kazao je Bačić.

Najavio je da će u listopadu u saborsku proceduru ići prijedlog novog Zakona o pomorskim lukama koji bi trebao riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa tvrtki koje su smještene u lučkim prostorima, kao što je slučaj s Dalmacijavinom u splitskoj Gradskoj luci.

Po Bačićevim riječima, Dalmacijavino polaže pravo na dio lučkog prostora, što stvara prepreke povećanju broja vezova za pristanak brodova u ljetnjem razdoblju kada je promet povećan.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić pohvalio je Vladine mjere za ovogodišnju turističku sezonu ustvrdivši kako unatoč gospodarskoj krizi sezona neće biti tako negativna kako su neki predviđali. U Splitu je u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvareno 30 posto noćenja više nego u istom razdoblju lani, kazao je Grgić.


(Hina)



Pisane vijesti