Zaplovio „Biokovo“, novi trajekt Jadrolinije

Split, 23. srpnja 2009. Novi ro-ro brod "Biokovo" iz Jadrolinijine flote plovit će na liniji Split-SupetarUsprkos recesiji hrvatska Vlada ne posustaje u brizi za hrvatske otoke i nastavlja s ulaganjima u nove brodove i luke, poručio je Branko Bačić, državni tajnik za more, na jučerašnjoj svečanosti primopredaje „Biokova“, novog trajekta Jadrolinije, održane u splitskoj gradskoj luci.

Riječ je o Ro-Ro putničkom brodu, vrijednom 9,75 milijuna eura, kojeg je hrvatska Vlada sufinancirala sa 20 posto, a koji će ploviti na jednoj od najfrekventnijih linija između Splita i Supetra. Kao i trajekti „Hrvat“ i „Juraj Dalmatinac“, „Biokovo“ može primiti 1.200 putnika i 138 automobila, dugačak je 87,6 metara i širok 17,5 metara, a gaz mu je 2,40 metara te je sagrađen u Brodogradilištu specijalnih objekata Brodosplit.

Bačić, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije i kum novog trajekta, najavio je donošenje novog Programa izgradnje brodova za našeg najvećeg brodara u domaćim brodogradilištima koji, kako je istaknuo, neće biti financijski manji od prethodnog. Kazao je da sada na red dolazi nabava brodova koji će povezivati naše najudaljenije otoke, a za jesen je najavio koncesioniranje svih trajektnih linija na Jadranu.

Isporukom još jednog istog trajekta u idućoj godini završava Program obnove flote Jadrolinije težak 115,5 milijuna eura, naglasio je dodajući da je u posljednjih pet godina nabavljeno 13 brodova, a najviše ih je izgrađeno na domaćim navozima i to u brodogradilištima „Kraljevica“ i BSO.

Nabavom novih brodova omogućena je bolja povezanost hrvatskih otoka, povećana sigurnost plovidbe i zaštita mora, te ostvaren značajan doprinos kvaliteti hrvatskog turizma jer svaki peti turist koji dolazi u Hrvatsku ide na otoke, naglasio je Bačić.

Dvanaest novonabavljenih trajekata, od kojih je sedam novogradnji, ukupnog su kapaciteta 1.800 vozila i 9.000 putnika znatno je pomladilo Jadrolinijinu flotu, a prosječna starost iznosi 3,3 godine, kazao je Slavko Lončar, predsjednik Uprave dodajući kako nacionalni brodar trenutno u floti ima 53 broda.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, zamjenik gradonačelnika Splita Jure Šundov, gradonačelnik Supetra Dinko Hržić, predsjednik Uprave BSO brodogradilišta Damir Arapović, te brojni predstavnici lučkih vlasti i hrvatskog pomorstva.



Pisane vijesti