EBRD: 12 milijuna eura zajma za šibenski gat Vrulje prošao fazu ocjene strukture projekta; čeka konačnu ocjenu



Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je zajam za projekt proširenja gata Vrulje u Šibeniku u iznosu 12 milijuna eura prošao fazu ocjene strukture, te mu predstoji faza konačne ocjene.

Riječ je o projektu pretvaranja gata Vrulje u luci Šibenik u pristanište za trajekte dužine do 150 metara, kruzere dužine do 260 metara, trajekte i dužobalne brodove dužine do 50 metara i brodove u međunarodnom prometu, sa suvremenim putničko-prometnim terminalom.

Kako je priopćeno iz EBRD-a, spomenuti projekt ukupne vrijednosti 15 milijuna eura prošao je fazu odobrenja koncepta projekta i ukupne strukture, uključujući predložene financijske strukture i pripadajuće obveze.

U toj fazi odobravanja projekta EBRD i klijent, Lučka uprava Šibenik, potpisuju pismo o nalogu, kojim se definira nacrt plana projekta, troškovi razvoja i odgovornosti. Sada mu predstoji druga faza konačne ocjene, i to nakon što se dogovori temeljni poslovni plan i uglavnom privedu kraju sve provjere.

U priopćenju EBRD-a nadalje se navodi da je za 6. listopada zakazan sastanak bančinog odbora direktora na kojem bi im projekt na odobrenje trebali podnijeti predsjednik EBRD-a i poslovni tim.

Složeni postupak pripreme, usklađivanja i potpisivanja EBRD je pokrenuo nakon što su Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) uz suglasnost Vlade dogovorili odobrenje zajma.

Očekuje se da će radovi na proširenju gata Vrulje za 9800 četvornih metara i povećanju dužine operativne obale za 510 metara početi najkasnije ove ili početkom iduće godine jer bi ugovor s EBRD-om zbog složene procedure trebao biti potpisan do kraja rujna.

Paralelno s potpisivanjem ugovora bit će raspisan natječaj za izvođača radova, koji bi trebali trajati dvije godine, a jamstvo za zajam daje hrvatska Vlada.

(Hina)



Pisane vijesti