Vlada RH: Bolja organizacija sustava pomorskog povezivanja


Usklađivanjem sa Zakonom o koncesijama hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Novim zakonskim prijedlogom uređena su i pitanja za koja se u dvogodišnjoj primjeni Zakona uočilo da nisu u cijelosti uređena ili da ih treba jasnije propisati. Tako je, primjerice, uređeno obavljanje pomorskog prijevoza u slučaju nastanka izvanrednih okolnosti kao što je rekonstrukcija mosta ili luke. U tim slučajevima moguće je ugovoriti obavljanje privremenog prijevoza bez provođenja dugotrajne procedure izbora koncesionara putem javnog natječaja.

Također, brodarima je otvorena mogućnost zamjene broda izvan sezone kako brodovi velikih kapaciteta ne bi tada plovili poluprazni i time nepotrebno stvarali velike i nepotrebne troškove.

Potreba za zamjenom brodova javlja se i u slučaju rotacije brodova, kada jedan koncesionar obavlja prijevoz na više linija s više brodova, pa dolazi do kvara ili havarije npr. jednog broda pri čemu se prestaje održavati ta linija.

U tom slučaju se omogućava održavanje sustava prijevoza jer će brod najbliže linije preuzeti održavanje linije u prekidu, a na njegovo mjesto će doći brod koji je u tom trenutku optimalno rješenje za tu liniju, bilo zbog blizine luke privezišta, luke u kojem je nastanjena posada itd., a naravno sve zamjene broda mogu se izvršiti jedino pod uvjetom da isto ne utječe na kvalitetu i redovitost obavljanja prijevoza.

Rješavanjem ovih otvorenih pitanja olakšava se postizanje najvažnijeg cilja, a to je efikasna organizacija i održavanje sustava linijskog obalnog pomorskog prijevoza.

U 2008. je u pomorskom putničkom prometu na Jadranu prevezeno više od 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, što je povećanje od tri posto u odnosu na godinu ranije. Prošle je godine za održavanje linijskog pomorskog prometa iz državnog proračuna izdvojeno 436,8 milijuna kuna, dok je u ovoj godini planirano 417 milijuna kuna.



Pisane vijesti