Proizvodi 19 otočnih proizvođača kojima je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ predstavit će se od ponedjeljka do petka, 6.-10. travnja 2009., svakodnevno od 10 do 22 sata, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Otočni proizvodi bit će izloženi na posebno obilježenim štandovima, za koje je potporu dalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Na trgu će se predstaviti vina s Visa, Korčule, Pelješca, Hvara i Krka, maslinova ulja s Brača, Dugog otoka i Korčule, sirevi s Paga, Dugog otoka i Krka, brački fini sapuni i osvježivači za kožu lica i tijela, rapska torta, korčulanski tradicionalni kolači, viški hib, proizvodi od creske vune, viški džemovi i likeri, proizvodi od lavande s Raba. Sve su to ekološki proizvodi koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama, a odlikuju se kvalitetom, tradicionalnošću i otočnom izvornošću.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ i danas tu oznaku nose 79 proizvoda od 31 otočnog proizvođača.
Projekt „Hrvatski otočni proizvod“ namijenjen je poticanju razvoja otočne proizvodnje i podizanju kvalitete otočnih proizvoda koji imaju značajke otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, te promociji hrvatskih otoka kao područja od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.
Temeljni cilj je pozicioniranje kvalitetnih otočnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Europska unija pridaje veliki značaj proizvodnji tradicionalnih proizvoda vezano uz poticanje ruralnog razvoja, a na području hrvatskih otoka postoji veliki broj autohtonih, visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati značajan izvozni brand.
Vjerujemo da će se na ovaj način dodatno popularizirati kvalitetni otočni proizvodi, a potrošače potaknuti na njihovu kupnju i korištenje prilikom čega će se uvjeriti u njihovu izvrsnost.