Proizvodi s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ na Bundeku i Trgu bana Jelačića

Proizvodi kojima je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo oznaku  „Hrvatski otočni proizvod“ predstavit će se od petka do nedjelje na zagrebačkom jezeru Bundek u okviru 8. sajma „Proizvodi hrvatskog sela“ koji se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Otvorenje sajma predviđeno je u petak u 11 sati, a sat kasnije bit će predstavljanje i kušanje otočnih delicija koje nose oznaku HOP, a koje je proizvelo 17 proizvođača. Ulaz na sajam je besplatan.

Prvi put će se na sajmu predstaviti i proizvodi s hrvatskih otoka među kojima su vina s Visa, Korčule, Pelješca, Hvara i Krka, maslinova ulja s Brača, Dugog otoka i Korčule, paški sirevi, brački fini sapuni, rapska torta, korčulanski tradicionalni kolači, viški hib, proizvodi od creske vune, viški džemovi i likeri i drugi, istaknula je Tajana Huzak iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i dodala da oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ trenutno nosi 79 proizvoda od 31 proizvođača.

Također, 19 otočnih proizvođača čiji proizvodi nose navedenu oznaku predstavit će se i na Trgu bana Josipa Jelačića od ponedjeljka do petka, odnosno 6.-10. travnja od  10 do 22 sata. Otočni proizvodi bit će izloženi na posebno obilježenim štandovima, za koje je potporu dalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.



Pisane vijesti