Krajem 2010. Hrvatska uspostavlja sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom

Zagreb, 20. ožujka 2009.  kap. Mario Babić, ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka tijekom izlaganja sudionicima Konferencije o VTMISKrajem 2010. godine Republika Hrvatska imat će uspostavljenu Službu nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS) s pridruženim informacijskim sustavom, najavio je kap. Mario Babić, ravnatelj Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka, dodajući kako je krajem prošle godine ugovorena nabavka za ugradnju deset radara u okviru VTMIS sustava u vrijednosti od 5 milijuna eura.

Osim radara koje će iz pretpristupnog programa PHARE 2006 Europska komisija sufinancirati sa 75 posto iznosa, iz programa PHARE 2005 sa 600 tisuća eura Europska komisija u cijelosti je financirala twinning projekt „Jačanje administrativne sposobnosti u području sigurnosti plovidbe“, čiji su rezultati predstavljeni danas.

Ujedno je otvoren novi twinning projekt „Jačanje administrativne sposobnosti za VTMIS i FSI (provedbu propisa u pogledu tehničkih standarda za brodove pod hrvatskom zastavom), kojeg Europska komisija financira u cijelosti sa 500 tisuća eura kroz PHARE 2006.Zagreb, 20. ožujka 2009. kap. Joško Nikolić - prezentacija twinning projekta

Kroz oba projekta na iskustvima pomorske administracije Finske, Italije, Švedske i Estonije educiraju se djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za rad u VTMIS službi koja će obavljati poslove nadzora, upravljanja i organizacije pomorskog prometa te pružanja informacija brodovima u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i ZERP-u.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao značajnog korisnika i pouzdanog partnera pohvalila je i Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU koja je obavila proceduru nabave pomorskog radarskog sustava te radila na pripremi twinning ugovora.

Ove projekte podržao je i Joonas Heiskanen, tajnik u Veleposlanstvu Finske u RH, rekavši da će znatno doprinijeti povećanju sigurnosti plovidbe i zaštiti Jadrana. Zagreb, 20. ožujka 2009. (s desna) Marku Mylly, generalni direktor Uprave pomorstva Finske - prezentira twinning projekt, Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EUUpravo su na temelju Finske pomorske administracije, koja upravlja jednim od najnaprednijih VTMIS sustavom u Europi, definirane značajke hrvatske VTMIS službe koja će imati centre u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Nakon uvodnog dijela uslijedile su prezentacije rezultata twinning projekata koje su predstavili Marku Mylly, generalni direktor Uprave pomorstva Finske, kap. Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda, i Lukša Čičovački iz iste uprave.

Napredak Republike Hrvatske u pregovorima s EU u području sigurnosti plovidbe pohvalio je Oskar Benedikt, savjetnik u Delegaciji Europske komisije u Zagrebu, rekavši kako Hrvatska do kraja prošle godine nije imala nedozvoljeni broj zaustavljanja brodova pod hrvatskom zastavom u zemljama Pariškog memoranduma. Također, napomenuo je kako je ovaj  sektor Europska komisija u posljednje tri godine poduprla sa više od 7 milijuna eura.

 



Pisane vijesti