Zbog prodora mora brod koji prevozi katamaran zadržan na sidrištu Vela luke

U subotu, 7. ožujka u 10.30 sati Lučka ispostava Vela Luka javila je Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci da je brod „ROCK 1“ panamske zastave dužine 120 m prijavio prodor mora i traži pomoć.

Na palubi broda se nalazi katamaran težine 40 t kojeg je „ROCK 1“ prevozio iz Splita u Mesinu u Italiji.

Prodor mora članovi posade primijetili su u petak, 6. ožujka oko 21.00 sat na poziciji sjeverno od otoka Palagruže, te je zapovjednik brod okrenuo prema obali, a Lučka kapetanija Dubrovnik mu je zbog nevremena odobrila sidrenje u Vela Luci.

Obzirom da se brod nalazio na sidrištu Vela Luke, koja je i inače mjesto zakloništa, odobren mu je ostanak do popravka. U subotu su na brod dopremljene pumpe vatrogasaca kojima je ispumpano more iz prostora na kojem je puknuo trup broda i uz pomoć ronioca, posade i mjesne tvrtke za održavanje i popravak brodova Porat d.o.o. začepljeno je puknuće i zaustavljen prodor mora.

Kako nema opasnosti po okoliš, oko broda nisu postavljene plutajuće brane.

Brod su u subotu pregledali inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Dubrovnik, te su privremeno oduzeli brodske isprave i izdali zabranu isplovljenja do popravka u  najbližem brodogradilištu uz određene uvjete plovidbe.

Na brodu se nalazi 11 članova posade. Zapovjednik je hrvatski državljanin Miljenko Žagar, a ostali 9 Ukrajinaca i 1 Crnogorac.



Pisane vijesti