Ministar Kalmeta otvorio 18. međunarodni sajam sporta i nautike

Zagreb, 18. veljače 2009. (s lijeva) Branko Bačić, državni tajnik za more, Ivo Čović, direktor zagrebačkog "Holdinga", Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i Katja Luka Kovačić, direktorica Zagrebačkog velesajma na svečanosti otvorenja međunarodnog sajma sporta i nautike Nautički turizam neće podbaciti, već će biti na razini prošle godine, možda čak i nešto veći, a tome u prilog govore podaci o stanju bukinga u ACI-u i kod čarter tvrtki, ocijenio je ministar mora, prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA otvarajući danas 18. međunarodni sajam „Sport & nautika“ koji se do 22. veljače pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održava na Zagrebačkom velesajmu.

Prošle godine hrvatski je Jadran posjetilo oko 807 tisuća nautičara koji su prosječno potrošili 100 eura po danu, kazao je ministar Kalmeta dodajući da je lani u nautičkom turizmu ostvareno oko 800 milijuna eura prihoda.

Kalmeta je podsjetio da je hrvatska Vlada krajem prošle godine donijela Strategiju razvoja Zagreb, 18. veljače 2009. Ministar Kalmeta u obilasku ponude ovogodišnjeg međunarodnog sajma sporta i nautikenautičkog turizma za idućih deset godina po modelu 3X15. Kako je naglasio, taj koncept predviđa izgradnju 15 tisuća vezova, od čega 10 tisuća u moru i 5 tisuća na kopnu na najmanje 15 novih prestižnih lokacija.

Također, istaknuo je kako je Strategijom predviđeno da za deset godina prihod od nautičkog turizma bude oko 15 milijardi kuna. Bez obzira na veliki interes za vezovima, naš je cilj održivi razvoj nautičkog turizma na Jadranu, zaključio je rekavši da Hrvatska i dalje treba ostati vrhunska nautička destinacija.

Posebno je pohvalio napore hrvatske nautičke proizvodnje u kojoj je uključeno 90-ak proizvođača plovila i opreme, a koji su već pokazali izvrsne rezultate ne samo u zemlji, već i na velikim svjetskim nautičkim sajmovima. Nakon službenog otvorenja sajma, ministar je obišao izložbeni prostor hrvatske male brodogradnje.

Zagreb, 18. veljače 2009. Ministar Kalmeta u obilasku ponude ovogodišnjeg međunarodnog sajma sporta i nautikePrema riječima direktorice Katje Luke Kovačić, ovo je najveći i najsadržajniji nautički sajam na Zagrebačkom velesajmu koji se održava u deset paviljona na 27 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Na sajmu izlaže 576 izlagača iz 35 zemalja, od kojih je 233 iz Hrvatske. Od ukupno 260 plovila prezentiranih na sajmu, 20 posto su domaće proizvodnje, a najduže



Pisane vijesti