Butković: Sve teče po planu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta

12.01.2019.

16:23

Autor: HRT

default error photo
U vezi s izgradnjom pristupnih cesta Butković je rekao da je raspisan natječaj za drugu fazu, da su ponude predane te da se očekuje da Hrvatske ceste vrlo brzo donesu odluku o odabiru.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je za središnji Dnevnik HRT-a da su krenuli radovi na probijanju probnog pilota.

- Drugi testni pilot zabijen u morsko dno

- Nakon srpnja 2018., kada je izvođač uveden u posao, krenule su istražne radnje kako bi se probni piloti zabili. Prošlo je sve kako treba. Do kraja siječnja radovi će se intenzivirati. Za sada sve ide po planu što se tiče prve faze čitavog projekta, gradnje Pelješkog mosta, rekao je ministar Butković.

U vezi s izgradnjom pristupnih cesta Butković je rekao da je raspisan natječaj za drugu fazu, da su ponude predane te da se očekuje da Hrvatske ceste vrlo brzo donesu odluku o odabiru.

Natječaj za treću i četvrtu fazu također je raspisan tj. za izgradnju stonske obilaznice i izgradnje prometnice preko Pelješca. Ponude će se predati potkraj siječnja. Ovo su vrlo kompleksni postupci, ali imamo dovoljno vremena, kazao je.

Na pitanje postoji li mogućnost da se izgradi most, a ne i pristupne ceste, Butković je rekao da nam takva mogućnost ne prijeti. Gradnja mosta je puno kompleksnija, složenija, iziskuje puno više vremena i svi postupci su terminski usklađeni, naglasio je.

- Početak gradnje pristupnih cesta očekujemo do ljeta, a za treću i četvrtu fazu - na jesen. Sve skupa, sve četiri faze projekta planiramo završiti do 2022. godine. Do tada je i predviđen završetak projekta.

Pokrenuli smo investicijski ciklus koji iznosi više od 20 milijardi kuna. Neki od projekata bit će završeni u 2019. godini - most Svilaj, zračna luka u Dubrovnik i zračna luka u Splitu itd., izjavio je ministar Butković i najavio veliki investicijski ciklus u željezničku infrastrukturu. "Gradimo prugu prema Mađarskoj. Raspisan je natječaj za nastavak dionice Koprivnica-Križevci-mađarska granica". Spomenuo je potom koje će se još željezničke linije obnavljati te da se pokreće i projekt nabavke novih vlakova u vrijednosti od milijardu i 200 milijuna kuna.

Osvrćući se na Croatia Airlines (CA) Butković je rekao da je, nakon provedbe plana restrukturiranja i stabilizacije, za CA jedini put koji je normalan - odabir strateškog partnera. Nakon što je CA vraćen na popis strateških tvrtki, formirano je povjerenstvo koje bi trebalo donijeti odluku i pratiti taj cijeli proces. Uprava je raspisala natječaj za financijskog konzultanta koji bi trebao pronaći strateškog partnera i reći koji je najbolji model dokapitalizacije, izjavio je među ostalim ministar Butković u središnjem Dnevniku HRT-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!