Pomoćnik ministra Alen Gospočić sudjelovao na 82. sjednici Odbora za unutarnji promet - ITC / UNECE

Slika /slike/foto 2_20/nsl pmAGospocic-ITC 25-2_20.jpg
Pomoćnik ministra, Alen Gospočić sudjelovao je, na 82. sjednici Odbora za za unutarnji promet (ITC) i Pod-odbora za cestovnu sigurnost na visokoj razini, u svojstvu predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sjednica je održana jučer, 25. veljače, u Velikoj dvorani Palače naroda, u Ženevi, u organizaciji Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

Jedna od glavnih tema održane Sjednice bila su strateška pitanja horizontalne politike, kao i pitanja napretka u primjeni regulatornog karaktera prethodno usvojenih politika, na razini država članica, s posebnim naglaskom na sustav sigurnosti cestovnog prometa te je u tom smislu održana prigodna prezentacija iz segmenta prometnih politika (ITC >>> fotogalerija).

Na Sjednici je usvojeno i 'Izvješće o napretku Akcijskog plana za sigurnost cestovnog prometa - ECE', s obzirom da je na 74. zasjedanju 2012. godine Odbor za unutarnji promet (ITC) usvojio Akcijski plan 'Desetljeće akcija Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama  / 2011-2020' za države članice Europske unije (UNECE), koji je izravno usklađen s 'Globalnim planom Ujedinjenih naroda za desetljeće djelovanja za sigurnost na cestama / 2011.-2020.', u svrhu realizacije općih ciljeva sigurnosti prometa na cestama usklađivanjem prioritetnih područja rada među državama članicama i provođenjem kontinuiranih i budućih aktivnosti za svaki cilj. Slijedom rečenoga, svaka država članica u svojem zemljopisnom području i šire treba provesti usvojene mjere, što uključuje akcije, inicijative i mjere za nekoliko radnih skupina u okviru ITC-a, a procese u sklopu Plana, u području provedbe mjera prometne sigurnosti nadzirat će i koordinirati Globalni forum za sigurnost cestovnog prometa (WP.1). Plan je prethodno ažuriran na 80. sjednici Odbora, održanoj 2018. godine.

Implementaciju Plana u okviru prometnih politika Europske unije, provest će i Republika Hrvatska. Naime, Plan i program rada ITC-a odražava veliku raznolikost prometnih pitanja na razini država članica te se usvojeni Plan redovito ažurira, kako bi se jasno utvrdilo koje aktivnosti će se poduzeti i u kojem vremenskom roku države članice trebaju usvojene mjere primijeniti.

Vijesti iz medija