Otvoreno javno savjetovanje o Prijedlogu Nacionalnog plana razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine

Nacionalni plan razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine  provedbeni je dokument strateškog planiranja s ciljem poticanja daljnjeg razvoja i izgradnje mreža vrlo velikog kapaciteta i uvođenja 5G mreža, kojim se utvrđuju temeljna načela i ciljevi politike razvoja širokopojasnog pristupa što je preduvjet postizanja ciljeva ravnomjernog regionalnog razvoja i digitalne tranzicije društva i gospodarstva te predstavlja kontinuitet politike Vlade Republike Hrvatske u strateškom planiranju razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj. Nacionalnim planom odgovorit će se na nove zahtjevne ciljeve iz Komunikacije Europske komisije „Povezivošću do konkurentnog jedinstvenog digitalnog tržišta – Ususret europskom gigabitnom društvu“ i Akcijskog plana „5G za Europu“, kojima se potiče razvoj širokopojasnog pristupa i mreža vrlo velikog kapaciteta, koje omogućuju gigabitnu povezivost s ciljem transformacije jedinstvenog digitalnog tržišta prema gigabitnom društvu i razvoju 5G mreža, a koje države članice Europske unije trebaju ostvariti do 2025. godine.

Glavni prioriteti javnih politika u sektoru elektroničkih komunikacija su osiguranje preduvjeta za ravnopravno tržišno natjecanje između svih sudionika na tržištu. Istovremeno, tim je politikama potrebno osigurati dostupnost naprednih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u svim dijelovima Republike Hrvatske, u funkciji ravnomjernog razvoja države. Stoga je jedan od prioriteta i osiguranje preduvjeta za uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta, uključujući i 5G mreža, u svim dijelovima Republike Hrvatske.

Dosadašnji razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj, iako značajan, nije bio dovoljno brz i nije rezultirao dostupnošću širokopojasnog pristupa s dovoljno velikim brzinama, čime se Hrvatska početkom 2020. godine prema stanju dostupnosti širokopojasnog pristupa našla među najslabije pozicioniranim državama EU-a. Nacionalni plan utvrđuje odgovarajuće mjere kojima će se smanjiti digitalni jaz, odnosno razlike u dostupnosti širokopojasnog pristupa između urbanih i ruralnih područja izgradnjom mreža vrlo velikog kapaciteta i uvođenjem 5G mreža za urbana područja i glavne prometne pravce te ruralna područja.

Provedbom osnovnih javnih politika u sektoru elektroničkih komunikacija često nije moguće postići željeni rezultat, tj. osigurati univerzalnu dostupnost naprednih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, pogotovo u ruralnim i udaljenim te manje razvijenim područjima države. U takvim područjima dolazi do tzv. tržišnog neuspjeha, te je potrebno provoditi i dodatne javne politike usmjerene u otklanjanje tržišnog neuspjeha.

Stoga prioritetne politike Nacionalnog plana obuhvaćaju osiguranje potrebnih preduvjeta za uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta na cijelom području Republike Hrvatske; osiguranje potrebnih preduvjeta za uvođenje 5G mreža; poticanje uvođenja mreža vrlo velikog kapaciteta u dijelovima Republike Hrvatske u kojima pod uobičajenim tržišnim uvjetima nije moguće osigurati dostupnost mreža vrlo velikog kapaciteta.

Predloženim Nacionalnim planom osiguravaju se dodatni kapaciteti za ostvarivanje širokopojasnog pristupa, što je jedan od preduvjeta razvoja društva i gospodarstva jer potiče rast tržišta elektroničkih komunikacija, omogućuje uvođenje novih elektroničkih komunikacijskih usluga, a korisnicima kvalitetnije, brže i učinkovitije usluge elektroničkih komunikacija. Nacionalnim planom definirana su četiri cilja koji obuhvaćaju uvođenje mreža vrlo velikog kapaciteta i 5G mreža kojima se pridonosi daljnjem ubrzanom razvoju elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u skladu sa zakonodavnim i regulatornim okvirom u području elektroničkih komunikacija te mjere i aktivnosti čijom provedbom će se postići zadani ciljevi. 
 
Internetskom savjetovanju možete pristupiti putem sljedećih poveznica središnjeg državnog portala:
 
1.       Pregled svih savjetovanja:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard
2.       Pregled strukturiranog teksta Prijedloga Nacionalnog plana:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15391
 
Vezane dokumente savjetovanja možete pronaći u mapi „Ostali dokumenti“, na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Documents/List/15391
 
Rok za zaprimanje komentara je 27. prosinca 2020.
Povratna informacija o prihvaćenosti komentara bit će također objavljena putem središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanja s javnošću – e-Savjetovanja.


Vijesti iz medija