Održana stožerna vježba Hrvatske i BiH u okviru projekta WACOM

  • Slika /slike/foto 5_22/foto WACOM-SB 19-5_22/nsl WACOM-SB 19-5_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zajednička stožerna vježba Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u okviru međunarodnog WACOM projekta "Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save", održana je 18. i 19. svibnja u Županijskoj upravi u Slavonskom Brodu.
 
U vježbi su sudjelovali predstavnici Hrvatskih voda koje su ujedno i projektni partner, vodopravni inspektori Državnog inspektorata, predstavnici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, HGSS-a, Lučkih kapetanija Slavonski Brod i Sisak, kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Agencije za vodno područje rijeke Save (BiH), Republičke uprave civilne zaštite (BiH) te Općina Šamac i Brod. Predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Asocijacije za upravljanje rizicima (AZUR – BiH), RACVIAC-a, JANAF-a, Đuro Đaković TEP-a i Rafinerije nafte Brod sudjelovali su kao aktivni promatrači održanih vježbi.

Tijekom vježbe izvedene su dvije simulacije procesa donošenja odluka za nesreće, "Nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod" i "Velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava", a simulacije su, sukladno međunarodnim smjernicama za izvođenje stožernih vježbi, izvedene na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja događaja (Master Scenario Event List).
 
Pavo Baričić iz Službe civilne zaštite Slavonski Brod Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je organizaciju i prezentaciju vježbi te istaknuo kako je osobito važno uključivanje u vježbu svih sudionika iz susjednih država, koje u ovakvim situacijama moraju surađivati jer nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke.
 
"Moram istaknuti da su ovom prilikom iznimno uspješno korišteni važni operativni prekogranični sustavi za rano upozoravanje. U slučaju poplava korišten je Sava Flood Forecasting and Warning System, a u slučaju onečišćenja Danube Accident Emergency Warning System", rekao je Samo Grošelj iz Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, dok je Idriz Brković iz Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine istaknuo  značaj održane vježbe zbog regionalne suradnje u području zaštite i spašavanja. "Simulirane su sve procedure između država, kao i između različitih struktura zaštite i spašavanja u tim državama. Razmjenom važnih podataka u stvarnoj bi se situaciji značajno doprinijelo ubrzanju djelovanja i protoku informacija", izjavio je Idriz Brković.
 
Dodajmo kako su simulacije stožernih vježbi u Slavonskom Brodu druga i treća vježba od pet vježbi koje će se održati i u drugim zemljama u slivu rijeke Save s ciljem simuliranja i analiziranja situacije izlijevanja opasnih tvari, ili velikih poplava, na drugim lokalitetima s prekograničnim utjecajem koje zahtijevaju međunarodnu suradnju u odazivu na nesreću.
 
Podsjetimo kako je vodeći partner i koordinator WACOM projekta, čija je provedba započela u srpnju 2020. godine i trajat će do prosinca ove godine, Fakultet za graditeljstvo i geodeziju Sveučilišta u Ljubljani te da u projektu sudjeluju partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije iz  različitih područja djelovanja (upravljanje vodama, civilna zaštita, riječna plovidba i istraživačke ustanove), kao i pridruženi partneri iz savskih zemalja. Ciljevi ovog 11,78 milijuna kuna vrijednog projekta su analiza postojećeg stanja u području pripravnosti, informiranja i odaziva na poplave i izlijevanja opasnih tvari na rijeci Savi te izrada strategija koja će omogućiti ispunjavanje ciljeva zacrtanih Okvirnim sporazumom država u slivu rijeke Save (FASRB).

Pisane vijesti