Konferencija za medije o aktivnostima u okviru spasilačke akcije prema havariranom Turskom teretnom brodu

Konferencija za medije održat će se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u dvorani 904 (9. kat), s početkom u 17.00 sati, a na njoj će pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić izvijestiti o tijeku spasilačke akcije.

Podsjetimo, teška pomorska nesreća turskog teretnog broda 'Haksa' dogodila se rano jutros u arhipelagu otoka Jabuka, kada je posada broda prema Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), uputila poziv pogibelju povodom prodora mora u prostor strojarnice i ostatak brodskoga potpalublja, slijedom čega je iz MRCC Rijeka pokrenuta spasilačka akcija prema posadi u koordinaciji sa službenicima Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split), Lučkom kapetanijom Split, Pomorskom policijom Split, tvrtkom Brodospas i Obalnom stražom RH čiji brodovi su stavljeni u pripravnost.

Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji sa MRCC Roma u akciju angažirala i dva talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti i prema potrebi bit će angažirani prema poziciji nesreće, a u evakuaciji dijela posade u akciju je jutros angažiran i Talijanski motorni tanker 'Valcadore'.

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no, budući da Turski brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće.