Međunarodna stručna konferencija o kombiniranom prijevozu tereta

International Expert Conference on Combined Freight Transport

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira Međunarodnu stručnu konferenciju o kombiniranom prijevozu tereta koja će se održati prigodom ovogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom u utorak, 29. svibnja 2018. godine od 08:30 do 17:00 sati u Hotelu International, Miramarska cesta 24, 10 000 Zagreb.

Cilj konferencije je razmijeniti znanja i iskustva kako bi se unaprijedio i promicao razvoj kombiniranog prijevoza tereta u Europi te pružile mogućnosti za ostvarivanje buduće suradnje u navedenom sektoru. Kombinirani prijevoz tereta ispravlja neravnotežu između različitih vrsta prijevoza, promiče zaštitu okoliša ekološki prihvatljivijim vrstama prijevoza te olakšava i potiče mobilnost roba omogućujući rast produktivnosti i stvaranje pretpostavki za uravnotežen regionalni razvoj. Dok se većina tereta prevozi cestom, ukupan udio željezničkog teretnog prometa i teretnog prometa na unutarnjim plovnim putovima i morem u Hrvatskoj i većini srednjoeuropskih zemalja ostaje nizak. Takav omjer ima negativan utjecaj ne samo na okoliš, već i na druge negativne vanjske troškove kao što su zagušenje prometa i nesreće.

Na konferenciji će prisustvovati predstavnici država članica SEI-a, Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije (DG MOVE), Gospodarskog povjerenstva Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE), Prometnog opservatorija jugoistočne Europe (SEETO), Međunarodne unije poduzeća za željeznički i cestovni promet (UIRR), Zajednice za intermodalni transport i logistiku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Dunavske komisije, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, nadležnih tijela državne uprave, akademske zajednice, lučkih uprava i luka, organizatori prijevoza, željeznički i cestovni prijevoznici te brodari koji će prenijeti svoja znanja i iskustva o postojećem stanju i razvoju kombiniranog prijevoza tereta u Europi te modelima i načinima njegovog poticanja u pojedinim državama.