Međunarodna sveobuhvatna terenska vježba civilne zaštite Jadrana od onečišćenja 'Full Scale Civil Protection Exercise - ADRIATIC 2018'

Terenska vježba održat će se u sklopu međunarodnog projekta 'Full Scale Civil Protection Exercise - ADRIATIC 2018', koji se ove godine održava u Splitu od 21. do 25. svibnja, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te u suradnji s Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, te Ministarstvom unutarnjih poslova / Upravom za izvanredne situacije Republike Crne Gore kao međunarodnim projektnim partnerima.

22. svibnja u 09.00 sati održat će se Briefing na temu provedbe međunarodne terenske vježbe u hotelu Cornaro u Splitu (Sinjska 6), dok će službeni početak provedbe međunarodne terenske vježbe zaštite Jadrana od onečišćenja 'ADRIATIC 2018' prema utvrđenom Programu započeti u 10.15 sati, u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva.

Ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture vježbu će pratiti pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić.

Za prijavljene promatrače terenske vježbe, ukrcaj na brod 'Faust Vrančić' iz sastava HRM organizirat će se u Gradskoj luci Split, vez 25 ('vrh' lukobrana) te na brod 'Palagruža', Hrvatskog hidrografskog instituta, koji će biti usidren na susjednom vezu:

- novinarima i predstavnicima medija do mjesta ukrcaja bit će omogućen pristup vozilima radi lakšeg prijevoza opreme;
- kratke izjave za novinare predstavnici tijela uključenih u provedbu vježbe dat će u 10.00 sati (na poziciji ukrcaja na promatračke brodove – vrh lukobrana);
- za svu zainteresiranu javnost u utorak, 22. svibnja od 15.00 – 18.00h u hotelu Cornaro u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održat će se i tematska radionica 'Maritime Response Operations', na kojoj će sudionici pratiti predavanja na temu suzbijanja onečišćenja mora, kao i na temu protupožarne zaštite na brodovima
.

23. svibnja u 08.30 sati slijedi nastavak terenske vježbe u koordinaciji tijela uključenih u Nacionalni stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Zainteresirani predstavnici medija akciju mogu pratiti prema Programu za promatrače, a vježbovna akcija drugoga dana započet će isplovljavanjem promatračkog broda Polaris (ukrcaj na vezu ispred Lučke kapetanije Split, Obala Lazareta 1):

- nakon okončanja terenske vježbe svoj zainteresiranoj javnosti u vremenu od 17.00 do 18.00h biti omogućen obilazak specijalnog broda čistača „Marisa-N“, (Gradska luka Split - vrh lukobrana).

Provedba terenske vježbe temeljit će se na scenariju koji predviđa aktiviranje međunarodne pomoći i specijaliziranih timova za gašenje požara, timova za čišćenje  onečišćenja mora i obale, aktiviranje sustava traganja i spašavanja na moru, sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja mora, sustava civilne zaštite u području vatrogastva i čišćenja obale od onečišćenja. Također, putem Centra za koordinaciju hitnih intervencija (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) uslijed pretpostavljene potkapacitiranosti ljudskih i tehničkih resursa u dijelu vatrogastva i suzbijanja onečišćenja mora, ERCC će u tijeku vježbe inscenirati mobiliziranje nužnih kapaciteta i stručnjaka iz zemalja članica EU. O potrebi pomoći bit će obaviještena i Europska agencija za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency - EMSA), koja će ovom prigodom Republici Hrvatskoj staviti na raspolaganje specijalni brod čistač „Marisa-N“, koji je opremljen uređajima i sredstvima za suzbijanje onečišćenja mora većih razmjera, kao i opremu za suzbijanje onečišćenja mora iz novo uspostavljenog EAS centra, smještenog u talijanskom Gradu Ravenni.

Pozivamo Vas da prisustvujete provedbi terenske vježbe 'ADRIATIC 2018' u svojstvu promatrača te molimo da vaše sudjelovanje prvoga i drugoga dana potvrdite najkasnije do ponedjeljka, 21. svibnja do 14.00h, na email adresu: press@mmpi.hr.

PRILOG

Program za promatrače (.docx)

ADRIATIC 2018 INFO MATRIJALI (.docx)