HOP na 8. sajmu Eko-etno Hrvatska u Zadru

Slika /arhiva/Eko Etno 2010_18102010.JPG

Zadar, 15. listopada 2010. - Ivo Josipović, predsjednik RH posjetio je izložbene štandove ovogodišnjega Eko-Etno sajma u ZadruU obilasku izlagača na 8. sajmu proizvoda i usluga ruralnih područja „Eko Etno Hrvatska“ predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović obišao je danas i štand projekta „Hrvatski otočni proizvod“ kojeg je 2007. godine pokrenulo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, inače jedan od pokrovitelja ovog sajma.

Na štandu HOP od 13. do 17. listopada u zadarskom Športskom centru Višnjik predstavljaju se viški hib Obrta Brojne, limončelo i džemovi s Visa tvrtke Gorka naranča i kreme za lice i ulja za tijelo Obrta Poje Vis.

Osim viških proizvoda, na sajmu se između 200 izlagača predstavljaju i drugi nositelji ove prestižne oznake, no u okviru županija i to Sirana Gligora i Paška sirana s paškim i drugim sirevima, Samostan Sv. Margarite s paškim baškotinom, Društvo paških čipkarica Frane Zadar, 15. listopada 2010.Budak s paškom čipkom i inćuni Ribarske zadruge Ribarska sloga s Ugljana.

Oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ do sada je dobilo 70 otočnih proizvođača za 168 proizvoda i proizvodnih linija s 15 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Prvić, Ugljan, Mljet, Lošinj, Pelješac). Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Zadar, 15. listopada 2010.Temeljni je cilj da se identificiraju, proizvode i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora  biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete omogućujući svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači se, s druge strane, susreću s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.



Pisane vijesti