Izostao sporazum EU i SAD-a o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu

Photo eu_flag1.jpg

Čelni europski i američki dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor o novom sporazumu o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu koji bi trebao zamijeniti postojeći s rokom isteka 30. rujna, objavili su europski dužnosnici.

Sukladno sporazumima o borbi protiv terorizma, postignutima nakon terorističkih napada na SAD od 11. rujna 2001., europske zrakoplovne kompanije dostavljale su američkim vlastima informacije o putnicima koji su stupali na teritorij SAD-a, uključujući njihova imena, adrese, podatke o načinu plaćanja avionske karte i telefonske brojeve.

Europski sud poništio je u svibnju postojeći sporazum zbog pravnog problema tehničke prirode, odredivši EU i SAD-u rok do 30. rujna da ga zamijene novim.

"Još ima pravnih i tehničkih aspekata na kojima valja raditi, bit će još sastanaka. Cilj je obiju strana da se sporazum postigne do kraja rujna", kazao je jedan europski dužnosnik.

U ponedjeljak je razjašnjeno nekoliko spornih točaka a novi razgovori zakazani su u drugoj polovini tjedna, dodao je drugi dužnosnik. (Hina)