Suradnja javnog, privatnog i civilnog sektora na projektima turističkog razvoja

Photo P9298683.JPG

Na poticaj Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka danas je održan prvi sastanak s ciljem koordinacije ukupnih aktivnosti javnog, privatnog i civilnog sektora na projektima i programima razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima.

Temeljni je cilj okupljanja i buduće redovite razmjene informacija, koordiniranje aktivnosti u području projekata i programa razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima Republike Hrvatske, rekao je pomoćnik ministra Robert Pende otvarajući skup.

O dosadašnjim projektima i planovima za sljedeću godinu, govorila je načelnica Vesna Rajković, posebno istaknuvši potpore za razvoj turizma i projekte koje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka provodi u suradnji s drugim ministarstvima i lokalnom zajednicom.

Svoje projekte koji se tiču razvoja turizma izložili su predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, kao i predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Instituta za turizam.

Od međunarodnih organizacija sudjelovali su predstavnici USAID-a (Američka agencija za međunarodni razvoj, GTZ-a (Njemačko društvo za tehničku suradnju, UNDP-a (Program UN-a za razvitak), REC-a (Regionalni centar zaštite okoliša) i ADA-e (Austrijska razvojna agencija).

Također, svojim su prilozima prinos raspravi dali predstavnici nevladinih udruga i to: Nacionalna udruga malih obiteljskih hotela, Udruga ODRAZ, Klub članova Selo, Udruga Bicikl i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Uz potrebu brže razmjene informacija o zajedničkim projektima, zaključeno je kako će do sljedećeg okupljanja kvalitetni projekti i programi biti dostupni na Internet stranicama kao podloga međusobnom usklađivanju aktivnosti u razvoju turizma tijekom ove i sljedeće godine.

Naime, osim što hrvatski turizam bilježi stalni rast rezultata na svjetskom turističkom tržištu, uz stalno jačanje pozicije mediteranske destinacije i obogaćivanja turističke ponude na Jadranskom moru, sve više se pojavljuju kvalitetni pomaci u razvoju turizma u do sada turistički nerazvijenim područjima Republike Hrvatske.

Brojni su različiti programi javnog, privatnog i civilnog sektora u području malog i srednjeg poduzetništva i obrta, programi potpora za očuvanje prirodne, povijesne, kulturne i druge baštine te potpore u razvoju ruralnog i nerazvijenog područja, programi edukacija, zaštite okoliša i potpore posebnim oblicima turizma.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u resoru turizma ovime potiče koordinacijske aktivnosti koje će pozitivno djelovati na razvoj turizma i ojačati suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora u turistički nerazvijenim područjima Republike Hrvatske.