Turistički prvak Hrvatske je grad Krk

Photo foto-zlatni rat.jpg

U Bolu na Braču sinoć je u nazočnosti velikoga broja turističkih djelatnika i državnih dužnosnika završena ovogodišnja jubilarna 10. akcija Hrvatske radio televizije i Hrvatske gospodarske komore "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", na kojoj su proglašeni najbolji ovogodišnji hoteli, marine, kampovi i turističke destinacije.

Za turističkoga prvaka Hrvatske proglašen je grad Krk, čijem je gradonačelniku Dariju Vasiliću to priznanje uručio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je izrazio iznimno zadovoljstvo ovogodišnjim turističkim rezultatima, istaknuvši da je zajedno s rujnom Hrvatsku posjetilo devet milijuna turista.

"Sezona je izvanredno dobra. Svi su hoteli puni i sada krajem rujna, što govori da smo produžili turističku sezonu i da u Hrvatsku dolazi sve više gostiju. Do nedavno je puna sezona trajala samo dva mjeseca, ali ta vremena su iza nas, rekao je Kalmeta.

"Turistička sezona je uspješno produžena zbog ulaganja svih ovih godina u turizam, infrastrukturu, kadrove. Uz znatno povećanu kvalitetu naše turističke ponude stvoreno je i niz dodatnih sadržaja, a tome je pridonijela i činjenica što smo prije samo tri-četiri godine imali upola manje hotela s pet zvjezdica, nego što imamo danas", rekao je ministar Kalmeta.

"Turistički cvijet" za prvo mjesto dobio je također grad Krk, a drugo i treće mjesto osvojili su gradovi Hvar i Rab, u kategoriji za destinacije do 10.000 postelja. U kategoriji do 5.000 postelja prvo mjesto je pripalo Cavtatu, a drugo i treće Cresu i Lovranu

Za najbolje turističke destinacije u kategoriji s više od 10.000 postelja prvo mjesto je pripalo Poreču, a drugo i treće Dubrovniku i Puli. U kategoriji najbolje turističke destinacije na kontinentalnom dijelu zemlje prvo mjesto pripalo je Varaždinu, kao najboljem turističkom gradu, a drugo i treće pripalo je Karlovcu i Plitvičkim Jezerima.

Za gradonačelnika godine proglašen je gradonačelnik Opatije Amir Muzur, a Turistički cvijet za najbolje rezultate u radu dobila je direktorica Turističkoga ureda u Varaždinu Branka Trop.

Za najbolji jadranski hotel s tri zvjezdice proglašen je hotel Berulija u Brelima, a sa pet zvjezdica prvo mjesto osvojio je hotel Dubrovnik Palace iz Dubrovnika u vlasništvu Gorana Štroka. Drugo i treće mjesto osvojili su hoteli Grand Villa u Dubrovniku i hotel Eden u Rovinju.

Od kontinentalnih hotela s pet zvjezdica Turistički cvijet dobio je hotel Sheraton u Zagrebu, a drugo i treće mjesto osvojili su hoteli Osijek u Osijeku i Turist u Varaždinu. U kategoriji malih obiteljskih hotela prvo mjesto je osvojio hotel Korana iz  Karlovca, drugo hotel Park u Splitu, a treće Laurentum u Tučepima.

Najboljom marinom, a natjecalo ih se 27, proglašena je marina Punat u Puntu na otoku Krku, a drugo i treće mjesto pripalo je Aci marinama u Dubrovniku i Umagu. Za najbolju plažu na Jadranu u ovoj godini proglašena je dubrovačka plaža Banja, a za najbolji kamp proglašen je kamp Park u Umagu. Drugo i treće mjesto u kategoriji kampova, za koja se natjecalo 84 kampa, pripalo je kampu Zaton u Ninu i Bijela u Poreču.

Svečanost dodjele Turističkog cvijeta za 2006. godinu u hotelu Elafuza otvorili su ravnatelj HRT-a Mirko Galić i predsjednik HGK Nadan Vidošević. (Hina)