Počeo 'Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku'

Photo 060922-sajam-si.jpg

U Šibeniku je danas, uz sudjelovanje skupina iz Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije i Češke, počela dvodnevna manifestacija  "Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku", koju organiziraju gradska uprava, Turistička zajednica i Udruženje obrtnika Šibenika.

Cilj je turistička promidžba Šibenika i njegove povjesne jezgre, te produženje turističke sezone.

Sudionici manifestacije u povorci su obišli Šibenik okupivši se na Trgu Republike Hrvatske, između katedrale svetoga Jakova i Gradske vijećnice gdje je gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić, odjevena u opravu kakvu su u srednjem vijeku nosile žene velikaša, otvorila Sajam. 

U sklopu programa Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku danas i sutra na povijesnim trgovima u središtu Šibenika održat će se brojni programi skupina koje njeguju stare običaje, bit će prezentirani tradicijski zanati, te postavljeni štandovi s njihovim proizvodima. Bit će predstavljena srednjovjekovna šibenska straža s 12 vojnika čiji su članovi časnici i vojnici Hrvatske vojske, dragovoljci Domovinskog rata. 

Među ostalima, predstavit će se sinjski alkari, streličari s Raba, moreška iz Korčule, skupina Red Srebrenog zmaja iz Zagreba, Vitezovi tvrđave Bolkow iz Wroclava, Praški sjednjovjekovni vitezovi, plesači iz Civitanove, te zanatlije iz Slovenije, Križevaca, Karlovca i Raba. 

Sajam završava sutra u večernjim satima velikom pučkom feštom na Staroj peškariji na šibenskoj obali, koju će prirediti članovi Sekcije ugostitelja udruženja obrtnika Šibenika. (Hina)